A fotóstáskákról

Ha fényképezőgép vásárlásra adjuk a fejünket, a következő, igen fontos lépés egy hozzá illő táska kiválasztása.
Az egyik legkényelmesebb és praktikusabb módja újdonsült fényképezőnk biztonságos szállításának a válltáska. Népszerűsége abból az okból adódik, hogy igen könnyű és gyors hozzáférést biztosít a készülékhez, amellett, hogy védi az ütésektől, víztől valamint egyéb külső tényezőktől. Szinte minden méretben és variációban kapható. Egyetlen hátránya annyi, hogy a gép teljes súlya a vállunkra nehezedik, ezért hosszú távolságokon nem a legkomfortosabb. Erre a célra a legmegfelelőbb a hátizsákban való szállítás. A gépezet tömege igen nagy testfelületen oszlik el, ezért nehezebb kamerák és hosszú utak esetén sem jelenthet akadályt a táska viselése. Hátulütője, hogy a gép nincs kéznél, azaz csak a hátizsák levételével tudunk hozzájutni. Egy egészen új típusú táska mindkét előbb említett fajta előnyeit egyesíti. A keresztbe akasztós hátizsák (slingbag) szintén könnyen hozzáférhetővé teszi gépünket, ugyanis egy egyszerű mozdulattal a hátunkról előre forgathatjuk, emellett viselése hosszú távon sem jelent kényelmetlenséget. Végezetül a legdrágább és legnagyobb gépek szállítására a kézitáskás hordozás alkalmas. Ezek a kerekekkel is rendelkező táskák kemény borításúak és vízhatlanok, valamint teljesen stabil elhelyezkedést biztosítanak a gépeknek, így semmi bántódása nem eshet még leejtés esetében sem. Nem utolsó sorban remekül lehet ülni vagy állni rajtuk, egy fotós életében ez pedig sokszor nagyon hasznos dolog.

Hogyan válasszunk

Mielőtt elhamarkodottan rossz döntést hoznánk, alaposan gondoljuk át, milyen célra is vásároltuk gépünket. Ha ez megtörtént, a gép paramétereit célszerű lajstromba szedni. Érdemes szétszortírozni fényképezőgépünk tartozékait és külön válogatni a rendszeresen, valamint a ritkán használtakat. A nagy gyakorisággal használt felszerelés mennyisége meghatározó lesz a megfelelő fotóstáska kiválasztásában.  Leggyakrabban egy közepes méretű táska kielégíti egy átlagos fotós igényeit. Egy ilyen táskában bőven elfér jó néhány optika, két váz, egy vaku, és még az olyan apróságoknak, mint memóriakártya, toll, jegyzetfüzet is biztosít külön fakkot. Különböző belső elválasztók, kivehető belső rekeszek segítenek abban, hogy úgy alakíthassuk ki a táskánk belsejét, hogy az pontosan illeszkedjen az eszközeinkhez. Fontos szempont még a táska vásárlásakor, hogy esővédő tokkal rendelkezik-e. Telepakolva egy ilyesféle táska nem nyom többet 8-9 kilogrammnál.

Hasznos lehet a közepes méretű táskánk mellé egy második, kisebb táska beszerzése - mondjuk övre vagy derékra csatolható -, melyben egyéb kiegészítőket is tárolhatunk, tartalék lencséket, vagy akár egy gépvázat. Célravezetőbb olykor több kisebb vagy közepes méretű táskával nekivágni, ugyanis a nagyobbak elnyelhetik az apró tartozékokat, így rengeteg értékes idő mehet el a keresésükkel. A fotóstáskák esetében az ár és érték egyenesen arányos, kifejezetten rizikós lehet egy olcsó táskát választani.  Vásárlásunk során törekedjünk a minőségi áru beszerzésére.
 

Márkákról

Ha már sikerült eldöntenünk, hogy milyen méretű, színű, stílusú táskát szeretnénk, nincs más dolgunk hátra, mint a piacon lévő márkák közül szemezgetni. Íme néhány megbízható gyártó:

Case logic Laptop  és fényképezőgép táskákkal, -tokokkal foglalkozik. Igen elérhető áron biztosít minőséget. Már 4000 forinttól válogathatunk kínálatában.
Easycover „Professzionális tok professzionális fényképezőgépekhez”. Ez a mondat mindent elárul. Kiváló minőségű szilikon tokjai magas fokú védelmet biztosítanak a gépeknek a karcolódástól, tompítják az eséssel járó sérülések súlyosságát. 
Kata Videótáskák, hátizsákok, vállszíjak széles választéka, megbízható minőségben, elérhető áron.
Lowepro Az 1967-ben alapított cég az elsők között fejlesztette ki a belül puha, habszivaccsal bélelt, fényképezőgépek, videókamerák szállítására tökéletesen alkalmas  táskát.  Termékeik garmadája között csemegézhetünk.
Think Tank A Think Tank Photo csapatát aktív fotósok és dizájnerek (tervezők) alkotják, akik a profi fotósok munkavégzésének tanulmányozásával, olyan terméket állítanak elő, amely minden igényt kielégít.
Vanguard Ez a cég piacvezető a minőségi kameratáskák gyártásában. Ha világmárkát akar, ne habozzon ezt választani!

A listavezető márkák sorát még bővítik a Cullmann táksák, a Nikon, Dörr valamint Domke kiegészítők is. Ha ezen márkák valamelyikét látja, nincs oka aggodalomra. Egytől egyik megbízható, profi fotósok által tesztelt termékekről van szó.